Grafisch ontwerp en webdesign | fris, positief en no-nonsense! 06-37201552 info@studiozomereik.nl

Antwerpen

Wat was dat heerlijk. Deze kerstvakantie vetrokken we de eerste week naar Antwerpen. Kon ik mijn hart even ophalen, want in Antwerpen zitten toch wel erg leuke musea,winkels en restaurants en is het met het design ook goed gesteld. Ik heb zo mijn favoriete adresjes in Antwerpen. Meestal komen we niet verder dan een jaarlijks bezoekje van een krappe dag. Dit keer verbleven we er een paar nachten. De tip van ons super gave logeeradres kan ik niet delen. We verbleven in het appartement van echte bewoners van de stad. Het lag vol met boeken over kunst en vond er een leuk boekje over grafisch ontwerp. Via Home Exchange kwam dit verblijf tot stand. Als we zelf met vakantie zijn ‘verhuren’ we ons eigen 2e huis in Delft via deze website. Van de punten die we daarmee verdienen kunnen we weer zelf op reis. Dit was de 2e keer dat we in de woning van iemand anders waren. Het bevalt goed omdat de locaties vaak versassend zijn. Misschien een idee om ook je huis op deze manier te verhuren? Het haalt je af van de betreden paden.

Maar nu ter zake. Hieronder volgen tips om te shoppen, (glutenvrij) eten en leuke musea van Antwerpen!

Paleis

Ons appartement zat in het hartje van het centrum met uitzicht op de Onze Lieve Vrouwekathedraal. En wat bleek nog meer bij aankomst. Om de hoek ervan zat mijn favoriete kledingwinkel: Paleis. Het is een grote winkel met een heel leuk aanbod van kleding. De collectie is net even anders en het prijsniveau is divers maar over het algemeen goed te doen. Ik liep er gelijk tegen een erg toffe winterjas aan. Precies wat ik nodig had…
Normaal begint de uitverkoop in België op 2 januari. In de periode ervoor mogen de winkels alleen korting aanbieden door middel van ‘koppelverkoop’. Dus je krijgt de korting pas als je meer dan 1 stuks koopt. Je ziet het in alle winkels op de ramen staan in deze tijd. Maar geen probleem voor mij, ik vond er al snel een leuk truitje bij. Er is hier ook best een uitgebreide heren collectie dus dat is handig voor als je man erbij is. Er is geen kindercollectie.

Schoenen

Voor schoenen zijn wij in Antwerpen ook altijd aan het goede adres. De populaire winkelgebieden slaan we zelf over. Het is er druk en veel winkels aan de Meier hebben we thuis ook. (Behalve de UNIQLO die bezoek ik altijd wel even voor handige basics) Wij zelf lopen altijd door naar de Kammenstraat. Daar krijgt de schoenenwinkel Zappa altijd een bezoekje. De collectie is mooi en voor mannen én vrouwen! Ze verkopen onder andere het Italiaanse merk MOMA. Mijn man is vooral fan van deze winkel. De schoenenwinkel waar de collectie ook heel mooi is en waar ik goed slaag, is Monar.  Er zijn twee vestigingen. Eén met alleen damesschoenen en de andere met een heren en dames collectie en wat kleding. Dat is meer de hippe variant met veel sneakers.

Musea

De auto stond geparkeerd op ‘Zuid’ op het grote parkeerterrein vlakbij het Museum voor Moderne Kunst Antwerpen (MUKHA). Hier is parkeren nog gratis, maar let op, het is er heel erg druk! Je bent zo een half uur rondjes aan het rijden voor een plekje. Natuurlijk bezochten we het MUKHA. De tentoonstelling klok veelbelovend maar bleek uiteindelijk heel erg conceptueel. Ik had moeite om mezelf erbij te houden, laat staan de kinderen. Maar die hadden er uiteindelijk best lol in. Gelukkig maar.
Een ander museum dat we bezocht hebben is het Museum aan de Stroom (MAS). Je rijdt er langs als je de stad binnenkomt. We nemen er steeds de tijd niet voor, maar dit keer wel. En het was een heel goede keuze. Ten eerste vanwege het uitzicht. Je kan gratis naar boven voor het uitzicht. Voor het museum betaal je als volwassene 10 Euro. Daarnaast was het museum en de collectie de moeite waard. De collectie was divers en van hoge kwaliteit. Er was een onder andere een mooie tentoonstelling van kunstschatten uit Mexico en Zuid-Amerika. De tentoonstellingen hebben een antropologisch karakter. Los van de inhoud van de tentoonstellingen, is het gebouw zelf prettig om te bezoeken. Het blijkt een ontwerp van een Nederlands architectenbureau Neutelings Riedijk Architecten. Het museum is een ode aan de stad, haven, stroom en wereld. Op het plein naast het museum is een kunstwerk van één van mijn favoriete schilders verwerkt: Luc Tuymans. Zijn werk ‘ Dead skull’ is er eigenlijk alleen van bovenaf goed te zien.

Antwerpen Zuid

In de buurt van het MAS zitten wel wat restaurants en cafés. Maar in de buurt van het MUKHA zijn eigenlijk leukere straten met winkels die net even anders dan anders zijn. Het viel mij op dat veel winkels zich in Antwerpen concept store noemen. Bijvoorbeeld de winkel YAY in de Riemstraat. Dat is wel een heel leuke winkel hoor. Ik volg al jaren de blog Oh happyday Deze is Amerikaans en sinds een tijd hebben zij ook een webshop met partyproducten. YAY heeft ongeveer dezelfde producten. Het is een super vrolijke winkel en alles op het gebied van feestjes haal je hier. Ze hebben ook een online shop. Alles is hier gewoon stylish, bordjes, ballonnen, pinata’s, slingers etc. Een feestwinkel in Nederland ziet er toch al snel wat smoezelig en rommelig uit. Dat is hier niet het geval. Erg leuk en überhip.

Let’s rewind

Wat ik zelf een supermooie winkel vind is Let’s rewind. In dezelfde straat als YAY. Alles wat daar verkocht wordt, is gewoon heerlijk om naar te kijken. Een niet zo alledaags dat je hun assortiment in elke design winkel terugziet. Dat maakt het ook nog verrassend en blijf je toch best lang hangen in zo’n winkel (tot ergernis van de kinderen) Ze hebben ook een online shop trouwens met nog veel meer…zo lijkt het.

Food

Tot slot….Waar hebben we gegeten? Als we met het gezin zijn dan moet dat altijd een plek zijn waar er ook glutenvrije opties zijn vanwege onze zoon met coeliakie. Ik had wat voorwerk gedaan en zo genoten we van een heerlijke uitgebreide lunch bij Charlie’s (wel een beetje prijzig) een lunch met friet bij het Friet Atelier van Sergio Herman en een heerlijk sushi diner bij Zaowang Zuid. Hier werden we in de keuze heel goed begeleid als het ging om glutenvrij eten. Het was er heerlijk en vers. Reserveer in Antwerpen wel je restaurant van te voren. Zonde als je naast het net vist. Er zijn natuurlijk nog veel meer leuke zaakjes, zeker in de buurt rondom de winkel Paleis. Maar ja, ik moet rekening houden met de glutenvrije opties die het restaurant biedt.

Een aanrader voor als je van echt culinair houdt en je vindt het geen probleem om 3 maanden van te voren te reserveren, is The Jane (Sergio Herman). Echt bijzonder eten in een bijzondere omgeving. Ik eet niet vaak in sterren restaurants (wie wel?) maar van degene die ik bezocht, vond ik deze toch echt wel er uitspringen qua stijl en eten. Om niet propvol naar bed te gaan, zou ik wel de lunch adviseren.

Als je het leuk vind om meer te lezen over zaakjes in steden die ik bezoek: Over Gent en Parijs heb ik ook al eens een stukje geschreven. Ik deel zoals je lezen kan graag mijn favoriete plekjes. Over Delft doe ik niet anders 😉

Veel plezier als je zelf op stap gaat!

 

Alice van den Dool | studio Zomereik, grafisch ontwerp en webdesign

Foto’s ©studio Zomereik: v.l.n.r. v.b.n.b.

1. collage van meegenomen kaartjes en nieuw Masking Tape 2. Styling hoekje in het appartement 3.muurschildering Minderbroederstraat

4. glutenvrije lunch bij Charlie’s 5.stylinghoekje appartement met plant  6. bloemenhoekje bij YAY 7. MAS  8. Reuzenrad (ja gedaan, doodeng zo hoog) 9. MUKHA