Grafisch ontwerp en webdesign | fris, positief en no-nonsense! 06-37201552 info@studiozomereik.nl

*U I T V E R K O C H T* dat dan weer wel…

Ik ben een fan van Delft. Na jarenlang zelf veel gereisd te hebben, zag ik in dat mijn nabije omgeving ontzettend veel te bieden heeft. Op het moment dat ik besloot om van school manager te gaan werken als grafisch vormgever en website bouwer, had ik voor mezelf een tussenfase ingelast. In die periode zat mijn jongste dochter nog niet op school en heb ik voor mezelf het project Exploring Delft opgezet. Zo’n 4 jaar geleden was er in Delft nog maar weinig in het Engels online te vinden en omdat ik voor mezelf een uitdaging zocht, koos ik ervoor om een Engelstalige blog te beginnen. Zo kon ik lekker op onderzoek uitgaan en mijn vormgeef en webdesign skills verder ontwikkelen. Hoe ik het aangepakt heb, zal ik je vertellen. En ook hoe alles geleid heeft tot hetgeen ik nu naast mijn werk als grafisch ontwerper doe, schrijven bijvoorbeeld, voor een ontzettend leuk magazine!

Stadsgids van Delft

Nadat ik zo ongeveer een jaar bezig was met mijn blog over Delft, maakte ik naast de online blog een eerste versie van een offline gids van Delft met plattegrond. Alle leuke zaakjes en plekjes van Delft die ik op mijn online stadsgids & blog exploringdelft.com beschrijf, heb ik in het kort beschreven en daar heb ik een gids van Delft van gemaakt met op de achterzijde een kaartje van de Binnenstad.

Als ik zelf reis koop ik van te voren meestal de Lonely Planet. Die miste ik van Delft 😉 Ik wil graag onafhankelijk advies krijgen over waar het leuk en lekker vertoeven is in de stad zonder dat ik na het lezen van een verhaal zie dat het gesponsord is. Ik deed dat met deze stadsgids. Ik heb hem twee keer uitgegeven. De ontwikkelingen in Delft gaan snel. Naast zaken die er al jaren zitten, zijn er in de loop van de tijd veel nieuwe bijgekomen, maar er zijn er ook met dezelfde vaart weer verdwenen. Dat hou je altijd. Het betekent echter wel dat ik na een jaar een gids had die niet helemaal meer up to date was. 

Ondertussen kwamen er meer Engelstalige kaarten in Delft. Weliswaar gesponsord door de zaken die erop staan en dus wat minder geloofwaardig, maar ook te gebruiken. Ik hou mijn blog nog steeds bij en elke maand heb ik wel een nieuw verhaal over een zaak of restaurant. Een stadsgids geef ik nu even niet meer uit, maar wie weet… 

Inspiratie

Ik werd voor het maken van de offline gids geïnspireerd door een boek over interactief ontwerpen
 Dat boek was niet meer te krijgen in de boekhandel, ik heb daarnaar gezocht op internet en stuitte daarbij op de blog een Amsterdamse vormgeefster. Zij had het boek gebruikt toen zij een kaart van Amsterdam maakte. En dat deed zij weer nadat zij bij Skillshare de online cursus: Map Making: Learn to Communicate Places Beautifully had gevolgd. Zo ontstond, na het volgen van diezelfde online cursus, de eerste versie van de gids. Uiteindelijk werd deze verkocht bij het VVV in Delft en bij diverse winkels. 

Als ik nu zelf ergens een leuke kaart of stadsgids zie, dan moet ik hem hebben. Ik wil zien hoe een ander het aangepakt  heeft, want het maken van een kaart is een specifieke klus. De kaart moet leesbaar zijn, maar ook nog realistisch. En ook gedetailleerd, maar toch niet zo dat alle straten erop moeten staan. Dat is elke keer weer keuze maken over wat wel en wat niet en vooral veel schrappen.

Illustraties

Ik heb voor de kaart een aantal illustraties gemaakt van herkenbare punten in Delft, zoals de Nieuwe Kerk, het Blauwe hart, de Delfts Blauwe lantarenpalen en een keramieken vaas in de vorm van een lampenkap. Ik heb ze zelf getekend. Dit geeft de kaart iets eigens. Daarnaast heb ik gewerkt met slechts een paar basiskleuren om het rustig en overzichtelijk te houden. Deze kleuren zijn de vintage varianten van Oranje, Wit en Blauw. Delft is namelijk een echte vintage stad. Ik gebruik de Illustraties nog steeds, soms in een logo bijv. voor de SantaRun in Delft. Daarin komt de Nieuwe Kerk terug.

Blauww

Wat ik al zei, er is op dit moment geen nieuwe versie van de gids. Mijn blog hou ik bij en ik schrijf ondertussen ook voor een Delfts stads magazine. Daar ben ik bijgekomen via mijn Blog. Het tijdschrift heet Blauww en komt 2 keer per jaar uit en gaat over Delft. Mijn artikel daarin heet Streetwise. Ik schrijf per aflevering over een bepaald winkelgebied en pik daar de leukste zaken uit. Blauww is een gratis magazine dat door de hele stad verspreid wordt. Het ligt bij restaurants, cafés, winkels, op leestafels etc. 

Nu ik er zo over nadenk: op deze manier heb ik eigenlijk ook een soort stadsgids van Delft. Maar dan verspreid over verschillende magazines 😉

Lees hier meer over Blauww. De magazines zijn ook online te lezen. En bekijk hiernaast nog even het filmpje dat er gemaakt is over mijn werk voor Blauww. 

Tot ziens! (in Delft)

Alice van den Dool | studio Zomereik, grafisch ontwerp en webdesign

Stadsgids van Delft

Logo met de Nieuwe Kerk

Mijn werk voor Blauww magazine