Doe dit niet! Rare poppetjes in je logo.
Waarom ik iets wil schrijven over rare poppetjes, komt voort uit het feit dat ik een logo en huisstijl gemaakt heb voor een ergo therapeut en ik in mijn vooronderzoek stuitte op een heleboel voorbeeld logo’s waarin rare poppetjes voorkomen. Het is niet de eerste keer dat ik dit tegen kom. Organisaties, zzp’ers die iets met kinderen, mensen en/of zorg doen, hebben vaak de neiging om een logo te kiezen waarin deze poppetjes verwerkt zijn. Ik vind deze dus raar.
Poppetjes
Hoe zien deze er uit? Vooral blij en ze springen vaak uit een letter bijvoorbeeld een V, een vervormde i de K of welke dan ook als je er maar, door een balletje op de letter te zetten, een poppetje van kan maken. Soms springen ze gewoon dwars door een naam of staan ze lekker enthousiast te zijn naast een bedrijfsnaam. Elke keer vraag ik me dan af: ‘Wat is nu de beweegreden om hier voor te kiezen?’ In mijn optiek oogt het zeer onprofessioneel en straalt het teveel uit, in de zin van: Ik doe écht iets heel positiefs met mensen hoor!
Logo
Een logo staat maar zelden in één keer helemaal goed op papier, er wordt vaak druk aan geschaafd en over nagedacht. En ik ben er van overtuigd, dat als dit proces goed verloopt die rare poppetjes niet meer nodig zijn in logo’s Het oogt eigenlijk vaak wat makkelijk en kinderlijk. Misschien in eerste instantie sympathiek, maar je raakt er al snel op uit gekeken.
Bedrijfsnaam
Je wilt graag dat mensen jouw bedrijfsnaam onthouden, dat ze even met hun ogen stil blijven staan op jouw beeldmerk. Dat betekent dat jouw logo dus meer moet zijn dan simpelweg het neerzetten van een naam. Er moeten meerdere lagen in te zien zijn, verschillende vormen, letters, maar dan wel zo in verhouding dat het geen kerstboom wordt. En met de poppetjes die ik beschrijf heb je dat ook al snel.
Het bovenste plaatje is een logo van mijn hand, daaronder zie je twee voorbeelden van de rare poppetjes. Dan weet je een beetje wat ik bedoel!
Alice van den Dool | studio Zomereik, grafisch ontwerp en webdesign


