Tip ->Het beste museum van Nederland? Museum Voorlinden!!!

Het is misschien geen verrassing maar als kunst-en cultuurwetenschapper en vormgever hou ik erg van kunst. Kunst geeft mij vaak een verfrissend beeld op de wereld, laat mij genieten van schoonheid in vorm en kleur en prikkelt om zelf weer aan de slag te gaan. Ik ben vooral een liefhebber van moderne kunst en reis daarom ook om het jaar naar de Biënnale van Venetië om ondergedompeld te worden in het meest mooie en bijzondere uit de internationale kunstwereld. Een nieuw museum in Nederland voldoet sinds kort hier aan: museum Voorlinden.

Museum Voorlinden

Sinds kort is Nederland een (particulier) moderne kunst museum rijker in Wassenaar. Een museum in Nederland dat bij mij voor het eerst het Biënnale gevoel wist op te roepen. Het heet museum Voorlinden en de collectie en het gebouw zijn helemaal te gék. Het gebouw staat op een prachtig terrein met een zorgvuldig vormgegeven tuin en het is zeer ruim en licht. (Dat licht is ook nog eens heel speciaal, door bepaalde buisjes valt het Zuider- en Noorderlicht samen zodat de kunst heel mooi uitgelicht wordt.)

Beleven

De vaste collectie van Voorlinden bestaat uit kunst van een hoog niveau waarin bekende contemporaine kunstenaars zoals Ai Wei Wei, Richard Serra en Ron Mueck niet ontbreken. Het museum daagt de bezoeker uit tot echt beleven en ervaren van kunst. In Leandro Erlich’s Swimming Pool bijvoorbeeld, lijkt het net alsof je als bezoeker in een écht zwembad kijkt met mensen die onderwater zwemmen maar dat blijken weer andere bezoekers te zijn. En in Richard Serra’s Open Ended kreeg ik het gevoel echt verdwaald te zijn.

Wat een genot is dit museum. In elke zaal werd ik verrast door iets speciaals. Ik ben heel benieuwd naar wat er nog meer in de vaste collectie zit behalve het werk dat nu tentoongesteld wordt. Via social media krijg je als bezoeker daar een inkijk in, maar je moet dit museum écht zelf ervaren en beleven. Een plek om te onthouden en naar toe terug te keren.

Voor mij het beste museum van Nederland!

www.voorlinden.nl