Tip->Grafische technieken bij atelier Indrukwekkend

Wat doe je als je graag met je kinderen iets creatiefs wilt doen dat uitstijgt boven het wc-rollen aan elkaar plakken en aan de keukentafel knutselen? Dat kan lastig worden omdat je thuis vaak niet meer in huis hebt dan dat. Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat het niet leuk is, maar voor kinderen die al iets ouder worden, is het niet altijd meer uitdagend genoeg. En, als je dan als moeder ook zelf interesse hebt voor grafische technieken, dan is het zinvol om eens rond te kijken bij Atelier Indrukwekkend aan het Achterom in Delft. Er worden in het atelier elke eerste en laatste woensdagmiddag van de maand kinderworkshops aangeboden onder de naam Druktemakers!

De Druktemakers zijn kinderworkshops met een ‘volwassen’ thema, zoals een poster maken, collages maken, de droge naald techniek, zeefdrukken, etc. Deze thema’s zijn in een speels jasje gegoten, zodat ook kinderen het snappen en er mee aan de slag kunnen. Voor de website Bloei heb ik samen met mijn twee kinderen van bijna 7 en 9 de workshop ‘poster maken’ door middel van de zeefdruk techniek gevolgd.

Indrukwekkend

Eenmaal aangekomen bij Atelier Indrukwekkend, die naam is uitermate goed gekozen, keken mijn kinderen hun ogen uit. Het atelier staat vol met allerhande machines waarmee gedrukt en gesneden kan worden. Alleen al de aanblik van deze apparaten maakte indruk en de workshop was nog niet eens begonnen! Het leuke van het atelier is dat je niet in een museum bent maar dat deze machines écht gebruikt worden. Dat maakt het een levendige en unieke plek om te zijn. Achterin bevindt zich de workshop ruimte waar plek is voor zes tot acht kinderen. Onder leiding van ‘meester’ Michael gingen we aan de slag en leerden we één van de vele grafische technieken.

Zeefdrukken

Tekenen kunnen we allemaal, dus als eerste maakten we een tekening. Omdat de huispoes van het atelier nogal indruk maakte op mijn dochter, werd deze door haar nagetekend. Mijn zoon vond inspiratie in het thema van zijn kinderfeest, dat binnenkort plaats vindt, en maakte daar een beetje een extra bloederig tafereel van. Michael waardeerde alles super positief. Dat werd door de kinderen gevoeld en ze waren binnen mum van tijd op hun gemak.

Alleen, hoe leg je het proces van zeefdrukken nu uit aan een kind? Eigenlijk hoefde dat niet. Stapsgewijs volgden de kinderen de instructies van Michael op. Uiteindelijk belandden we met de tekeningen in de kelder van het atelier waar een groot belichtingsapparaat staat dat de zelf getekende afbeelding op het zeefraam overbrengt. Met veel interesse werd daar naar gekeken. De kinderen kregen de verantwoordelijkheid om de zeeframen goed te drogen met een föhn, mochten de machine aanzetten en meehelpen met het afspoelen van de ramen. Het was leuk om dit te zien. Het betrok hen enorm in het drukproces.

Uiteindelijk kozen de kinderen de verfkleur uit waarin ze hun tekening wilden drukken. Mijn zoon koos (natuurlijk) voor bloedrood en mijn dochter was verliefd op het zilver. Dat laatste was geen makkelijke keuze omdat deze verf met meer moeite door het verfraam gedrukt moet worden door de deeltjes die daar in zitten. Maar meester Michael hielp mijn dochter met kracht zetten en uiteindelijk lukte het haar ook zelf om goede afdrukken van haar afbeelding te maken. Een paar dagen later haalden we het werk op bij het Atelier. Voor mij zoon maakte ik van zijn tekening uiteindelijk een uitnodiging voor zijn verjaardagsfeest en mijn dochter had gewoon een paar mooie zelf gemaakte kunstwerken.

Als je wilt dat je kinderen ook kennis maken met grafische technieken, ga zeker eens kijken bij dit Atelier.

 

Alice van den Dool | studio Zomereik, grafisch ontwerp en webdesign